בלימה או חמיקה?

מתי נעדיף לבלום לפני מפגע כלשהו הנמצא לפנינו? ומתי נעדיף לשנות את הקו/ נתיב בו אנו נעים כדי לעקוף את הבעיה? מדובר ללא ספק באחת הסוגיות החשובות והלא קלות להחלטה עבור המשתמש הדו-גלגלי, ואין ספק שניסיון והאימון בכל אחת מהטכניקות תסייע להגעה להחלטה הנכונה עבור כל מצב בפני עצמו ובוודאי לאיכות הביצוע שלנו.

הכלל המרכזי סביבו אנחנו ממליצים לנקוט הוא, שלמהירויות נמוכות יחסית (עד כ- 50 קמ"ש) בהן מרחק העצירה של דו-גלגלי הוא קצר – רבים הסיכויים שנצליח לגייס לטובתינו את הבלמים ואת יתרון הדו-גלגלי על פני שאר כלי הרכב בתחום המשקל הנמוך שמסייע בקבלת מרחקי בלימה קצרים.

במהירויות גבוהות יותר גם הדו-גלגלי נדרש למרחקי בלימה בילתי-מבוטלים ולכן מחוץ לעיר למשל, שם גם הנתיב רחב יותר ובעל שוליים גדולים יותר, סביר שנעדיף לנסות לחמוק מאלמנט שמסכן אותנו על הנתיב בו בחרנו לנוע.

 בלימה

עיקר כוח הבלימה מגיע מהבלם הקדמי שהוא גם הגדול יותר בקוטרו ובעל מערכת הידראולית מתוגברת לעומת הבלם האחורי. הסיבה לכך פיזיקלית, בכל האטה מופעל כוח על הגוף הנע (הדו-גלגלי והרוכב) המייצר העברת משקל אל הגלגל הקדמי. ככל שיש יותר משקל על צמיג כך הוא נצמד חזק יותר לאספלט ומספק יותר אחיזה – המאפשרת הפעלת כוחות בלימה גבוהים וקבלת מרחקי עצירה קצרים. יחד עם יתרונות הבלם הקדמי מגיעים גם החסרונות: לבלם הקדמי פוטנציאל עוצמה גבוה, המתאים לניצול מקסימאלי של המצב בו עבר משקל אל הגלגל הקדמי והאחיזה בו גבוהה. בכל מצב אחר (למשל רגע לפני הבלימה, בו המשקל עדיין לא עבר קדימה), עלול להיות מדובר בפוטנציאל בלימה גבוה מדי שעלול בתנאים מסויימים להוביל לנעילת גלגל קדמי. זה בדיוק המצב שנכפה עלינו הרוכבים כאשר אנחנו נבהלים ממשהו לפנינו ומסתערים על הבלמים – המשקל עדיין לא עבר אל הגלגל הקדמי אבל הבהלה הובילה ללחיצה חזקה ומהירה מדי על הבלמים ועלולה להוביל לנעילת גלגל קדמי ולאיבוד השליטה.

הבלם האחורי אומנם מישני בעוצמתו לבלם הקדמי אך בהחלט תורם לצימצום נוסף במרחקי הבלימה ולכן חשוב לא לוותר עליו, במיוחד במצבי רכיבה בזוג עת מונח יותר משקל על החלק האחורי ויש יותר אחיזה לנצל לטובת בלימה עם הבלם האחורי. הבעיה עם הבלם האחורי היא שכאשר מדובר בכוחות בלימה גבוהים, מה שאומר הרבה משקל שעובר קדימה ומעט משקל שנישאר מאחור, יש פוטנציאל לנעילת הגלגל האחורי תחת בלימה. עלול להיות מסוכן אם כי כל רוכב יעדיף להתמודד עם נעילת אחורי על פני נעילת קדמי…

אם כן, הבלימה הנכונה היא לחיצה הדרגתית על שני הבלמים (בהדרגה עובר המשקל קדימה) ועלייה הדרגתית בעוצמת ההפעלה של הבלם הקדמי (שם כרגע יש יותר אחיזה לנצל), כאשר את האחורי נשאיר בעוצמה נמוכה יחסית כדי לא להסתכן בנעילתו. יש לציין שדרוש לא מעט תירגול על מנת להכיר את הכלי בו אתה משתמש, יכולות הבלימה שלו, היציבות המובנית שלו ולא פחות חשוב – את כישורי הבלימה שלך, הרוכב. חשוב להבין כי הכתוב כאן אינו מהווה בשום פנים תחליף להדרכה ואימון מעשיים, שם תחת השגחה מקצועית קטנים הסיכויים להבנה לקוייה או לביצוע טעויות שעלולות להיות מסוכנות.

 חמיקה ממיכשול

חמיקה ממיכשול היא למעשה שינוי מהיר בקו התנועה שלנו, כאשר קו התנועה המקורי הפך ללא מתאים להמשך תנועה – מסיבה כלשהיא. עדיין, רוב הרוכבים יעדיפו כמעט תמיד לנסות ולבלום כדי להיחלץ מהמצב, אך ישנם מצבים בהם ברור לך שלא תצליח לבלום באופן מספק ואלה הם בדיוק המצבים בהם אין לך ברירה אלא לנקוט בחמיקה ממיכשול. הבעיה העיקרית שלנו במצב המתואר היא שאם התגלה איזשהו מכשול או מפגע שגרם לנו להחליט לשנות קו – הרי שהוא גם מפחיד אותנו. וכשאנחנו פוחדים ממשהו סביר שנתעכב עליו עם העיניים יותר מדי זמן, מה שעלול לפגוע ביכולת שלנו להצליח בפעולת החמיקה.

לכן הדבר הראשון שעלינו לעשות הוא להסיט את העיניים מהר ככל האפשר ממה שהגדרנו כבעיה, ולחפש את הנתיב החלופי שיכול להיות שוליים ימניים או נתיב שמאלי או אפילו נתיב נגדי במידה והוא פנוי. זיהוי מהיר של הנתיב החלופי הוא זה שייקבע המידה רבה האם נצליח בפעולת החמיקה.

לאחר בחרנו קו חלופי יש להסיט אליו את האופנוע באופן מהיר אך גם בפעולה חלקה ונשלטת ומבלי לאבד את היציבות תוך כדי התהליך.

הדרך הנכונה להתאמן היא להתחיל בקטן, ולהתייחס לכל דבר הנמצא על הנתיב שלנו, כמו מכסי ביוב, אבן, כתם לא ברור, סימוני צבע חלקים או למעשה כל דבר שאינו ניתן להגדרה כאספלט נקי  – כמיכשול הדורש שינוי קו. מקדו את המבט הצידה מהמיכשול (בתוך מיגבלות הנתיב), הסיטו לשם את האופנוע/ קטנוע והרימו מבט להמשך הדרך.

דגש חשוב בעניין חמיקה ממיכשול הוא להבין כי כמעט בילתי אפשרי לבצע גם בלימה וגם חמיקה במקביל, כפי שאפשר לבצע במכונית, למשל. זאת עקב היכולת המוגבלת של הצמיג הקדמי להתמודד במקביל עם כוחות הבלימה וכוחות ההטיה (הכרחי לצורך שינוי קו) ואף לגרום לאיבוד שליטה. אם כך, החליטו באילו מבין הפעולות – בלימה או חמיקה – ביכולתכם לנקוט ודיבקו בה.

מעונין בקורסים שלנו?

השאר פרטים ונחזור אליך:

הקורסים שלנו

להפוך את הרכיבה לבטוחה יותר עבורך